Zmiany nastroju i apetytu to jedne z pierwszych objawów braku sodu,
jednak ta przyczyna jest często pomijana. Potasu używa się czasem do
wykonania kary śmierci w USA, ponieważ jego szybkie dożylne podanie może
wywołać natychmiastową śmierć przez zatrzymanie akcji serca. Na
przykład badanie opublikowane w „American Journal of Medicine” z 2006 r.
Zalecane jest więc raczej zmienić dietę i włączyć do niej
więcej produktów bogatych w potas. Wszystkie owoce i warzywa są dobrym
źródłem potasu, ale niektóre źródła są zdecydowanie lepsze od innych.
Jednakże uwaga: mogą być przeciwwskazania do spożywania potasu. Ale
główny efekt diety wydaje się raczej wynikać z niskiego indeksu
glikemicznego. Wyniki były lepsze w przypadku diety DASH ubogiej w sód
niż przy tej samej diecie bogatej w sól9.
W 2011 r. Co
więcej, Polacy dosalają aż 70% już przyrządzonych potraw!
Po drugie zrezygnuj z restauracji typu fastfood. Mimo ogromnej ilości
zebranych danych, wnioski naukowców nie były jasne i wywołały
kontrowersje na ponad 10 następnych lat3. około 7,2 g dziennie.
Dotyczy to osób chorych na cukrzycę, choroby nerek, niedrożność dróg
moczowych oraz osób przyjmujących inhibitory konwertazy angiotensyny
(inhibitory ACE). Czy możesz mieć niedobór sodu?
Oczywiście, że tak. A kontrowersje dotyczące korzyści, o ile istnieją,
ze zmniejszenia spożycia soli stanowią jedną z najstarszych dyskusji,
najbardziej agresywnych i najbardziej absurdalnych w całej medycynie.
Tak jak żadnym jedzeniem, solą także nie należy się przejadać.
Proporcja ta jest dziś odwrotna: obecnie dieta dostarcza dziennie raczej
2,5 g potasu i 4 g sodu.
Tak jest wtedy, jeśli masz problem
z usuwaniem nadmiaru składników mineralnych lub jeśli bierzesz leki
podnoszące poziom potasu we krwi. ogromne badanie ochrzczone nazwą
Intersalt, dokonało porównania ciśnienia krwi oraz spożycia soli u osób z
52 ośrodków badań medycznych z całego świata. Któż może wiedzieć, z
czego dokładnie zrobione jest „mięso” w kebabie czy sos „biały” lub
„pikantny”, którym jest polane? Jak jest produkowane mięso w
restauracjach azjatyckich, skąd dokładnie pochodzi? Skąd pochodzi lepki
płyn, w którym to mięso zwykle pływa? Kto pracuje w kuchni baru i skąd
są pojemniki oraz naczynia, których się używa do przygotowania jedzenia?
Odpowiedz sobie sam na te pytania. Jeśli jesz dużo dań gotowych, które
prawie zawsze zawierają dużo sodu, ale rzadko potas, masz praktycznie
gwarancję na odwrócony współczynnik sodowopotasowy. Wniosek z tego
taki, że przy niedoborach sodu zwiększa się ryzyko złamań kości w
podeszłym wieku.
Kobiety w okresie przedmenopauzalnym zdają
się być bardziej narażone na ryzyko uszkodzeń mózgu w związku z
hiponatremią, z uwagi na sposób, w jaki kobiece hormony wpływają na
regulację sodu. A w zamian, aby nie dopuścić do chorób krążenia,
otrzymasz zalecenie, które będzie prawdopodobnie następujące: „proszę
pić dużo wody, ruszać się oraz ograniczyć spożycie soli”. W 1904 r.
francuscy lekarze stwierdzili, że 6 osób spośród wszystkich ich
pacjentów chorujących na nadciśnienie spożywało bardzo dużo soli. w
czasopiśmie naukowym „The New England Journal of Medicine”, nasi
przodkowie z okresu zbierackołowieckiego spożywali dziennie 11 g potasu i
0,7 g sodu.
wykazało, że niskie spożycie soli może wręcz
zwiększyć ryzyko śmierci w wyniku chorób sercowonaczyniowych2. Mój
dzisiejszy newsletter tu się kończy, ale poniżej przedstawiam
kontynuację dla Czytelników, którzy byliby szczególnie zainteresowani
dyskusją na temat soli i którzy mają wątpliwości, co do moich twierdzeń.
Pytanie zatem: po co ta cała batalia o sól?
Kruche podstawy
Sól niebezpieczna dla zdrowia – to jeden z najbardziej sztywnych
dogmatów zachodniej medycyny. Po kilkudziesięciu latach intensywnych
badań, liczba pozornych korzyści wynikających z unikania soli
zmniejszyła się. A to z powodu nadmiernego uproszczenia.
Badania, które miały koszulki sportowe celu ustalić bezpośredni związek
między solą a chorobami serca również nie uzyskały bardziej
przekonujących dowodów. Trzeba jednak przyznać, że raczej wzbogacają
one niż zubażają polską architekturę, no. Hiponatremia może wywoływać
następujące objawy:
nudności, wymioty i zmiany apetytu,
spadek energii,
osłabienie mięśni, ich drżenie lub skurcze,
ból głowy,
zmęczenie,
dezorientację,
nietrzymanie moczu,
halucynacje,
nerwowość, irytację i zmiany nastroju,
omdlenia, śpiączkę. Istnieją również dowody, że niski poziom sodu
może szkodzić Twojemu zdrowiu jeszcze w inny sposób. Znajdziesz go
również w następujących owocach i warzywach:
owoce: papaja, śliwki, melon kantalupa, banany (uwaga na banany,
ponieważ zawierają bardzo dużo cukru i mają o połowę mniej potasu niż
zielone warzywa; mitem jest, że banan jest szczególnie bogaty w potas);
warzywa: brokuły, brukselka, słodkie ziemniaki, awokado, szparagi i
dynia.
Gary Taubes, dziennikarz naukowy, mówi: „Podczas gdy
rząd od kilkudziesięciu lat ogłasza zagrożenie, jakie niesie sól, żadne
naukowe badanie nie rozwiało wątpliwości, czy takie zagrożenie w ogóle
istnieje. Jeśli w Twojej krwi będzie za mało sodu, poziom płynów w
organizmie wzrośnie i Twoje komórki zaczną puchnąć. Osoby spożywające
najwięcej soli, tj. Tylko nieliczni zdają sobie z tego sprawę.
porównywało deklarowane codzienne spożycie sodu przez 78 milionów
Amerykanów oraz ich ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
Mimo
jakości używanych składników (fatalnej w większości przypadków), mimo
zupełnego braku kontroli nad tym, co tak naprawdę wkładasz do ust, coraz
więcej Polaków wybiera się na obiad do takich miejsc. Niepokój
zapanował w latach 70. może z wyjątkiem Pałacu Kultury:)) Tak samo jak
architektura starej części Bydgoszczy jest w większości pruska, w
Bielsku Białej jest ona austriacka. Już w 1988 koszulki mma.
po to, aby koszulki prosto czy dieta uboga w sól zmniejsza nadciśnienie
czy nie. Nawet francuskie słowo „wynagrodzenie” (salaire) pochodzi z
łacińskiego „sal” oznaczającego sól, ponieważ Rzymianie byli czasem
opłacani właśnie solą. Z kolei badanie z 1995 r. Jedynym minusem tej
koszulki jp jest to, że posiada lekko gorzkawy posmak, ale większość
ludzi go nie zauważa… do momentu, gdy się ich o tym uprzedzi. Około 80%
spożywanej soli (sodu) przez Polaków pochodzi obecnie z dań gotowych
oraz żywności przemysłowej: mrożona pizza, zapiekanki, hamburgery,
konserwy, wędliny, sery, ale także herbatniki i płatki śniadaniowe.
W takim razie, jak zapewnić najlepszą proporcję tych składników?
Po pierwsze porzuć dania gotowe oraz żywność przetworzoną przemysłowo na
rzecz produktów świeżych, całych oraz, jeśli to możliwe, uprawianych
ekologicznie, aby zapewnić właściwe nasycenie składnikami mineralnymi.
Za każdym razem, gdy jedno badanie wydaje się wskazywać, że sól szkodzi
zdrowiu, pojawia się inne z tezą przeciwną. W najgorszym przypadku,
hiponatremia może być śmiertelna wywołując obrzmienie mózgu, śpiączkę i
śmierć. Naukowcy uznali, że przyczyna niedoboru sodu była powiązana z
przyjmowaniem selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny
(SSRI) z grupy leków antydepresyjnych6. Choroba ta nie jest wywoływana
przez brak sodu w spożywanej żywności, poza ekstremalnymi przypadkami
(jak w obozach koncentracyjnych), ale jako skutek przyjmowania leków,
nadmiernego spożycia wody, odwodnienia, intensywnej aktywności fizycznej
oraz niektórych chorób (między innymi wątroby, nerek i tarczycy).
W następnej kolejności są:
ziemniaki pieczone lub gotowane w mundurkach (należy je spożywać z
umiarem z uwagi na wysoką zawartość skrobi, która zwiększa odporność na
insulinę i na leptynę),
biała fasola,
pomidory,
warzywa dyniowate,
gotowany szpinak,
suszone owoce takie jak figi, morele, rodzynki. W 2009 r. Stąd
wzrasta liczba barów szybkiej obsługi (bary z przekąskami, z kanapkami,
pizzerie, kebaby, amerykańskie fastfoody). Faktycznie, wywołał
nadciśnienie u szczurów poprzez karmienie ich solą w ilości
odpowiadającej u człowieka pół kilograma sodu dziennie (średnie spożycie
sodu przez Polaków wynosi dziennie 5 g, czyli 13 g soli). Zachwianie
równowagi tego współczynnika może nie tylko wywołać nadciśnienie (zbyt
wysokie ciśnienie krwi), lecz także przyczynić się do wielu innych
chorób, w tym:
zawału serca i udaru mózgu,
problemów z pamięcią,
osteoporozy,
zaćmy,
kolki nerkowej (kamienie w nerkach),
wrzodów i raka żołądka,
reumatoidalnego zapalenia stawów,
impotencji.
Jak ważna jest równowaga sodowopotasowa
Mimo, że naturalna nierafinowana sól jest niezbędna do życia, to wcale
nie znaczy, że należy ją bezkarnie spożywać. Ale dla ludzi zdrowych,
problemem jest nie tyle poziom soli (chlorek sodu), co poziom potasu,
którego spożywamy za mało. Okazało się, że wśród osób z chorobami
sercowonaczyniowymi, które stosowały dietę ubogą w sód, odnotowano
wyższą śmiertelność niż w przypadku osób jedzących sól umiarkowanie4!
Skąd tyle nienawiści?
Sól jest niezbędna do życia – bez niej nie możesz żyć. Twierdzenie, że
sól jest zła sama w sobie i powoduje choroby układu krążenia wciąż nie
zostało potwierdzone przez naukę. Osoby już cierpiące na nadciśnienie,
które stosują dietę o niskim indeksie glikemicznym celem obniżania
ciśnienia, jeśli dodatkowo zmniejszą spożycie soli, efekt ich diety
będzie lepszy, co zostało udowodnione w badaniach5.
Taka
teza wcale nie jest nowa. To puchnięcie może spowodować wiele problemów
zdrowotnych, czasem poważnych. Ale niedawno przeprowadzone badania,
których wyniki opublikowano w „Cochrane Collaboration” obejmujące w
sumie 6250 osób, nie wykazało żadnego solidnego dowodu, który by
potwierdzał, iż zmniejszenie spożycia soli obniża ryzyko zawału, udaru
mózgu czy śmierci1. I faktycznie, naturalna nieprzetworzona sól jest
istotna dla wielu procesów biologicznych, w tym:
wchodzi w skład osocza krwi (płyn, w którym pływają krwinki), limfy i
płynu owodniowego;
utrzymuje i reguluje ciśnienie krwi;
wpływa na wzrost liczby komórek glejowych w mózgu, które umożliwiają
myślenie kreatywne i planowanie długoterminowe;
wspomaga mózg w komunikacji z mięśniami, po to, abyś mógł poruszać
się wedle Twojej woli, dzięki wymianie jonów sodu i potasu. Cytując
artykuł „Paleolithic Nutrition” opublikowany w 1985 r.
Badania te, opublikowane w „Archives of Internal Medicine” w lipcu 2011
r. Ale hiponatremia o nasileniu umiarkowanym lub słabym może wywoływać
bardziej ukryte symptomy, których Twój lekarz może nie wiązać z
problemem elektrolitów. Ryzyko problemów zdrowotnych wzrasta w znaczący
sposób, jeśli brakuje Ci sodu, czyli w przypadku choroby zwanej
hiponatremią (niedobór sodu we krwi). Ale jeśli nie należysz do żadnej z
powyższych grup, Twój lekarz nie będzie miał z pewnością zastrzeżeń,
abyś spożywał sól na bazie chlorku potasu zamiast chlorku sodu. Z kolei
badanie opublikowane w „Journal of the American Medical Association” w
2011 r.
przeprowadzone przez American Medical Association,
opublikowane w czasopiśmie naukowym „Hypertension” wykazało, że niski
poziom sodu w moczu był powiązany ze zwiększonym ryzykiem zawału7. Co
sugeruje, że albo prawdziwe korzyści były ograniczone albo, że nie
istnieją, a naukowcy, którzy wierzyli w ich odkrycie, zostali zmyleni
przez wpływ innych zmiennych”10. Który rodzaj soli wybrać?
Możesz zaopatrzyć się w sól stołową na bazie chlorku potasu (zamiast
chlorku sodu) i używać jej do solenia potraw. Polacy przeznaczają mniej
czasu niż kiedykolwiek na gotowanie. Poza tym, jak widać, ta dieta
równocześnie zawiera bardzo mało cukru i fruktozy.
badania
nad poważnymi złamaniami u osób starszych wykazały, że częstość
występowania hiponatremii u pacjentów ze złamaniami był 2 razy wyższy
niż u pacjentów bez złamań. Taka dieta w sposób naturalny dostarczy Ci
największych dawek potasu i sodu. Dlaczego potrzebujesz potasu?
Twój organizm potrzebuje potasu do regulowania ciśnienia krwi.
Tymczasem bazuje on na zaskakująco słabych dowodach. Badani pacjenci
mieli stosować dietę DASH, która polegała na spożywaniu dużej ilości
świeżych warzyw i owoców, chudego białka, całych zbóż, chudych produktów
mlecznych i bardzo małej ilości soli.
Badania wykazują
związek między solą a nadciśnieniem
Aby być uczciwym, muszę wspomnieć o dużym badaniu DASH nad sodem,
przeprowadzonym w 1997 r. Produkty bogate w potas
Mimo wskazań lekarzy, ja nie zalecam suplementacji potasu, aby poprawić
równowagę elektrolitów. Uczestnicy byli podzieleni na 3 grupy: dieta
uboga, umiarkowana i bogata w sól. jedno z najbardziej prestiżowych
czasopism naukowych na świecie: „Journal of the American Medical
Association” (JAMA) opublikował wyniki kompletnie zdumiewające.
Najprostszym sposobem, aby powstała nierównowaga sodowopotasowa, jest
notoryczne spożywanie pokarmów ubogich w potas i bogatych w sód. Tak to
już jest, że prawie we wszystkich polskich miastach obce wpływy rzucają
się w oczy, zapewne za sprawą zaborów. Potas wpływa na Twoją masę
kostną, system nerwowy, mięśnie, nadnercza (produkujące hormony), serce i
nerki. Według niedawno przeprowadzonych badań spożycia sodu i potasu, u
osób spożywających jednocześnie dużo sodu i mało potasu, ryzyko zgonu
na atak serca jest dwukrotnie wyższe niż u pozostałych osób. Złotą
palmę otrzymują suche drożdże, które w 100 g zawierają 2000 mg potasu.
Dane przemawiające na korzyść powszechnego ograniczenia spożycia soli
nigdy nie były wiążące i nigdy nie udowodniono, że taki program nie
będzie miał nieprzewidzianych skutków negatywnych. Sól zawsze była
istotna w życiu człowieka. Niedobór potasu może prowadzić do zaburzenia
równowagi elektrolitów i wywoływać chorobę zwaną hipokaliemią, która
charakteryzuje się:
zatrzymywaniem wody,
zbyt wysokim ciśnieniem krwi (nadciśnienie),
arytmią serca (serce bije nieregularnie),
osłabieniem mięśni i skurczami,
nieustannym pragnieniem,
zaparciami. Jeśli chodzi o większość ludzi, którzy nie mają
problemów z nadciśnieniem, wydaje się zbyt pochopne, aby narzucać
znaczne obniżenie spożycia soli. ubiegłego wieku, kiedy amerykański
naukowiec, Lewis Dahl z Brookhaven National Laboratory, oświadczył, iż
zyskał jednoznaczny dowód na istnienie związku pomiędzy solą a
nadciśnieniem.
, były jednymi z największych zrealizowanych
na ten temat8. Osobom na diecie DASH rzeczywiście obniżyło się
ciśnienie krwi. około 14 g dziennie, miały przeciętnie niższe ciśnienie
krwi niż osoby spożywające najmniej soli, tj. W Polsce do dziś wita
się nowożeńców chlebem i solą, które są symbolem podstawy pożywienia,
mają zapewniać życie i chronić je.
Racjonalne odżywianie
oparte na produktach, o których wiadomo, skąd pochodzą, świeżych i w
miarę możliwości ekologicznych, to najskuteczniejszy sposób na powrót do
zdrowia i na spożywanie mniej sodu, a więcej potasu. Istotnym
czynnikiem, który należy kontrolować jest stosunek sodu do potasu w
Twojej diecie. Przez 8 lat obserwowano 381 Europejczyków w średnim
wieku i o dobrym stanie zdrowia. To może również tłumaczyć, dlaczego
wysokie spożycie soli kuchennej wydaje się na jednych mieć wpływ, a na
innych nie. Sód jest elektrolitem odpowiedzialnym za liczne kluczowe
dla życia procesy fizjologiczne, takie jak regulacja ilości wody
wewnątrzkomórkowej i zewnątrzkomórkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz